Skip to main content

Τι είναι ο δείκτης Pearl Index - και γιατί τα προφυλακτικά είναι καλά!

Αν ψάχνετε για τα αντισυλληπτικά και την αποτελεσματικότητά τους, αργά ή γρήγορα θα πέσετε πάνω στον δείκτη Pearl Index. Μάθετε τι σημαίνει αυτό το μέτρο, πώς υπολογίζεται και ποιος είναι ο δείκτης Pearl Index των προφυλακτικών εδώ!

Τι είναι ο δείκτης Pearl Index;

Ο δείκτης Pearl Index είναι ένα μέτρο της ασφάλειας των αντισυλληπτικών. Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης Pearl Index, τόσο καλύτερα λειτουργεί η αντισυλληπτική μέθοδος.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Pearl Index δείχνει πόσες από τις 100 γυναίκες μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο, παρόλο που έχουν χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο αντισυλληπτικό.

Πώς υπολογίζεται ο δείκτης Pearl Index;

Ο δείκτης Pearl Index μπορεί να υπολογιστεί με τον ακόλουθο τύπο:

((αριθμός κυήσεων x 12 μήνες) x 100) / (αριθμός γυναικών x μήνες χρήσης).

Ένας δείκτης Pearl Index 2 θα σήμαινε επομένως ότι σε ένα έτος 2 στις 100 γυναίκες έμειναν έγκυες παρά τη χρήση αντισύλληψης.

Ωστόσο, η τιμή συνήθως προεκτείνεται μόνο σε 100 γυναίκες και 1 έτος, χωρίς τόσες πολλές γυναίκες να έχουν πράγματι λάβει μέρος σε μια μελέτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (βλ. παράδειγμα υπολογισμού).

Δείκτης Pearl Παράδειγμα υπολογισμού: 85 γυναίκες δοκιμάζουν ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι για 6 μήνες. 1 γυναίκα μένει έγκυος παρά τη λήψη του χαπιού.

= ((1 εγκυμοσύνη x 12 μήνες) x 100) / (85 γυναίκες x 6 μήνες χρήσης) = 1200 / 510 = 2,35

Αυτό σημαίνει ότι το νέο χάπι θα έχει δείκτη Pearl Index 2,35.

Προεκτιμώντας, 2,35 στις 100 γυναίκες θα έμεναν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο, αν είχαν χρησιμοποιήσει το νέο αντισυλληπτικό χάπι.

Από πού προέρχεται ο δείκτης Pearl Index;

Ο δείκτης Pearl Index εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Αμερικανό στατιστικολόγο Raymond Pearl και πήρε το όνομά του. Στόχος ήταν να αναπτυχθεί μια απλή μέθοδος μέτρησης της αποτελεσματικότητας των αντισυλληπτικών.

Πόσο αξιόπιστος είναι ο δείκτης Pearl;

Ο δείκτης Pearl είναι ένα πρακτικό μέτρο για την επιφανειακή σύγκριση της αντισυλληπτικής προστασίας των διαφόρων αντισυλληπτικών. Ωστόσο, δεν πρέπει να στηρίζεται κανείς τυφλά, διότι σημαντικοί παράγοντες που έχουν μεγάλη επίδραση στη γονιμότητα λαμβάνονται ελάχιστα ή καθόλου υπόψη.

Δεν λαμβάνονται υπόψη στο δείκτη Pearl:

  • Η ηλικία των γυναικών (η γονιμότητα μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας).
  • Σε γενικές γραμμές, η ατομική, γενετικά καθορισμένη γονιμότητα
  • Οι συνήθειες του τρόπου ζωής των γυναικών (π.χ. διατροφή, κάπνισμα)
  • Σεξουαλική δραστηριότητα/συχνότητα σεξουαλικών επαφών
  • Ασθένειες ή φαρμακευτική αγωγή

Θεωρητικά, ένας κατασκευαστής αντισυλληπτικών θα μπορούσε να διεξάγει μια μελέτη του δείκτη Pearl και να επιτρέψει τη συμμετοχή μόνο σε γυναίκες που διάγουν σεξουαλικά αποχή, δηλαδή που δεν έχουν καθόλου σεξουαλική επαφή.

Φυσικά, ο δείκτης Pearl Index θα ήταν τότε 0, επειδή καμία γυναίκα δεν θα έμενε έγκυος κατά τη διάρκεια της μελέτης του. Μπορεί τότε να διαφημίσει το αντισυλληπτικό του με το σπουδαίο αποτέλεσμα, αν και αυτό στην πραγματικότητα είναι παραποιημένο.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι ο Δείκτης Pearl μετρά μόνο την προστασία από τη σύλληψη. Δεν λαμβάνεται υπόψη αν και σε ποιο βαθμό το εκάστοτε αντισυλληπτικό προστατεύει επίσης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το προφυλακτικό είναι το μόνο αντισυλληπτικό που προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα - και δεν περιέχει ορμόνες!

Το προφυλακτικό έχει δείκτη Pearl Index από 2 έως 12, ανάλογα με το αν γίνονται λάθη στην εφαρμογή.

Συμβουλές για τη σωστή χρήση των προφυλακτικών

Γιατί το προφυλακτικό εξακολουθεί να είναι ένα πολυεργαλείο όταν πρόκειται για αντισύλληψη: Σε αντίθεση με το χάπι, το σπιράλ και τα λοιπά, το προφυλακτικό προστατεύει επίσης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο HIV και η γονόρροια. Επομένως, το προφυλακτικό δεν πρέπει να παραλείπεται, ειδικά για τις περιστασιακές γνωριμίες και τις σχέσεις της μιας νύχτας. Αλλά το προφυλακτικό έχει επίσης τα πλεονεκτήματά του σε μακροχρόνιες συνεργασίες και σχέσεις: Δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως αιμορραγικές διαταραχές, ναυτία, θρόμβωση και κατάθλιψη.

Με το σωστό μέγεθος προφυλακτικού, δεν αισθάνεστε σχεδόν καθόλου το προφυλακτικό.

Γιατί πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν χωρίς προφυλακτικά; Ειδικά οι άνδρες συχνά παραπονιούνται για απώλεια της αίσθησης ή βρίσκουν το προφυλακτικό ενοχλητικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, απλώς χρησιμοποιείται το λάθος μέγεθος προφυλακτικού, γι' αυτό και το προφυλακτικό γλιστράει, τσιμπάει ή και συστέλλεται.

Με το σωστό μέγεθος προφυλακτικού, όλα ταιριάζουν: το προφυλακτικό στο πέος και έτσι και η αίσθηση κατά τη διάρκεια του σεξ. Μάθετε εδώ ποιο μέγεθος προφυλακτικού χρειάζεστε και αποκτήστε το τέλειο προφυλακτικό MISTER SIZE, για παράδειγμα σε ένα πρακτικό δοκιμαστικό σετ.

Αγοράστε προφυλακτικά τώρα

Mister Size
Περισσότερα άρθρα

Τοποθέτηση προφυλακτικού σωστά - πώς να το κάνετε χωρίς να είναι ενοχλητικό

Διαβάστε τώρα

Φιλία+, μπερδέματα, ανοιχτή σχέση & πολυγαμία - τι συμβαίνει με τα σύγχρονα μοντέλα σχέσεων;

Διαβάστε τώρα

Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ή μικρό - αγαπώ το πέος μου

Διαβάστε τώρα