Skip to main content

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ/ΣΜΝ);

Τα προφυλακτικά αποτελούν σήμερα τη μόνη αποτελεσματική προστασία κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και λοιμώξεων (ΣΜΝ), όπως τα χλαμύδια, ο ιός HPV και ο ιός HIV, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Για να διασφαλιστεί ότι η προστασία λειτουργεί άριστα και ότι η διασκέδαση και το συναίσθημα δεν υποφέρουν, τα προφυλακτικά στο σωστό μέγεθος είναι τα καταλληλότερα. Τα κατάλληλα προφυλακτικά γλιστρούν λιγότερο συχνά και ταυτόχρονα δεν στενεύουν, οπότε η διασκέδαση και η προστασία δεν αποτελούν αντίφαση, αλλά συμβαδίζουν.

Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις. Μπορούν να έχουν διάφορες αιτίες και να προέρχονται από βακτήρια, ιούς, μύκητες ή ακόμη και παράσιτα.

Οι διάφοροι τύποι σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Ιοί:

 • HIV, που μπορεί να οδηγήσει σε AIDS
 • Οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν, μεταξύ άλλων, σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 • Ηπατίτιδα Α, Β ή C
 • Έρπης των γεννητικών οργάνων
 • Κυτταρομεγαλοϊός

Βακτήρια:

 • Σύφιλη
 • Γονόρροια
 • Έλκος molle
 • Βακτηριακή κολπίτιδα
 • Χλαμύδια
 • Διάρροια (μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ αν είστε άρρωστοι).

Μύκητες:

 • Καντιντίαση

Παράσιτα:

Γιατί είναι τόσο σημαντική η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Τα τελευταία χρόνια, οι αφροδίσια νοσήματα δυστυχώς βρίσκονται και πάλι σε έξαρση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει εντελώς απαρατήρητο, επειδή ακόμη και χωρίς συμπτώματα, μπορείτε να είστε μεταδοτικοί με ορισμένες ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτη του Institut Pasteurs, ο αριθμός των κρουσμάτων ΣΜΝ στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 30% περίπου το 2020 και το 2021. Οι νέοι πλήττονται ιδιαίτερα.

Η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση:

 • μια νέα εταιρική σχέση
 • με διάφορους συντρόφους ή χωρίς σταθερή σχέση
 • έξω από μια σταθερή και εμπιστευτική σχέση
 • αλλαγή εταίρου

Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προστατευτείτε εκτός από τη χρήση προφυλακτικού;

Ναι, υπάρχουν. Σήμερα υπάρχουν εμβόλια κατά ορισμένων ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα Β ή οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, για παράδειγμα. Ωστόσο, αυτοί οι εμβολιασμοί προστατεύουν μόνο από αυτούς τους συγκεκριμένους ιούς και όχι από άλλα παθογόνα. Εάν λοιπόν έχετε έναν νέο σύντροφο και δεν θέλετε να πάρετε κανένα ρίσκο, η μόνη σίγουρη προστασία είναι ένα κατάλληλο προφυλακτικό. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να αποκλείσετε τον κίνδυνο κάνοντας εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά αυτό μπορεί να είναι ακριβό και χρονοβόρο. Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν στο ιατρείο ή, για ορισμένες ασθένειες όπως ο HIV, τα χλαμύδια, η σύφιλη ή η γονόρροια, επίσης σε παρόχους όπως η S.A.M Health, η οποία προσφέρει διακριτικές εξετάσεις στο σπίτι μαζί με ένα εργαστήριο και άλλους συνεργάτες.

Για τις γυναίκες ή τα λεσβιακά ζευγάρια, εκτός από τα προφυλακτικά, υπάρχει επίσης η δυνατότητα προστασίας από τη μετάδοση των ΣΜΝ με γλειψομαντηλάκια ή ένα ειδικό γυναικείο προφυλακτικό.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει αν έχω σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυνθεί ή έχετε κάποια ασθένεια, συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας. Συχνά, εκτός από τον οικογενειακό σας γιατρό, μπορούν να σας βοηθήσουν και οι ουρολόγοι ή οι γυναικολόγοι. Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ακόμη και αν υποψιάζεστε ότι έχετε ΣΜΝ και ενημερώστε εκ των προτέρων τον σύντροφό σας για τις υποψίες σας.

Συμπέρασμα: Τα προφυλακτικά είναι η καλύτερη προστασία από τα ΣΜΝ.

Για να μπορείτε να απολαμβάνετε το σεξ με τον σύντροφό σας χωρίς να ανησυχείτε και με την καλύτερη δυνατή προστασία, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά του σωστού μεγέθους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε την καλύτερη δυνατή ασφάλεια και ταυτόχρονα ένα ξέγνοιαστο συναίσθημα κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα κατάλληλα προφυλακτικά δεν γλιστρούν και δεν συστέλλονται. Επομένως, εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή αίσθηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και τη βέλτιστη ασφάλεια.

Αγοράστε ταιριαστά προφυλακτικά τώρα

Mister Size
Περισσότερα άρθρα

Τοποθέτηση προφυλακτικού σωστά - πώς να το κάνετε χωρίς να είναι ενοχλητικό

Διαβάστε τώρα

Φιλία+, μπερδέματα, ανοιχτή σχέση & πολυγαμία - τι συμβαίνει με τα σύγχρονα μοντέλα σχέσεων;

Διαβάστε τώρα

Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ή μικρό - αγαπώ το πέος μου

Διαβάστε τώρα