Skip to main content

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: Ο αόρατος κίνδυνος των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Πρόκειται για μια σιωπηλή επιδημία - αυτές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να περιγράψει τον σημερινό αριθμό κρουσμάτων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Δεν είναι αδικαιολόγητη: Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη μολύνονται κάθε χρόνο με κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά πολλοί δεν αντιλαμβάνονται αρχικά ότι έχουν μολυνθεί.

Ο αόρατος κίνδυνος

Ο λόγος για αυτό είναι το απλό γεγονός ότι ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι αρχικά ασυμπτωματικά και επομένως μπορούν να εξαπλωθούν απαρατήρητα. Το Ινστιτούτο Robert Koch τονίζει ότι περίπου το 10 % των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV παραμένουν απαρατήρητες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανάλογα με το σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υπογονιμότητα, κίρρωση του ήπατος και καρκίνο. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας, απαιτείται περισσότερη εκπαίδευση για να περιοριστεί η εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σημαντικό και σωστό: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχημένης εκπαίδευσης. Από τότε που καθιερώθηκε από τον ΠΟΥ το 1988, οι κυβερνήσεις, οι οργανώσεις υγείας και οι ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτή την ημέρα για να επιστήσουν την προσοχή στα προβλήματα του HIV/AIDS και να δείξουν αλληλεγγύη. Η ημέρα προωθεί την κατανόηση και ενισχύει τα μέτρα πρόληψης. Εκτός από τις τακτικές εξετάσεις, τονίζεται ιδιαίτερα η σημασία των προφυλακτικών ως αποτελεσματικού μέσου προστασίας από τη μετάδοση του HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Τα προφυλακτικά μπορούν να προστατεύσουν

Ο προστατευτικός μηχανισμός των προφυλακτικών είναι τόσο απλός όσο και έξυπνος: τα προφυλακτικά σχηματίζουν ένα φράγμα μεταξύ των σωματικών υγρών που μπορούν να μεταδώσουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είτε πρόκειται για σύφιλη, γονόρροια ή HIV - η χρήση προφυλακτικών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Δεν προστατεύουν μόνο από σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από το συναισθηματικό στρες που μπορεί να συνοδεύει τη διάγνωση μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου.

Εκτός από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη τους για την υγεία, τα προφυλακτικά είναι εξαιρετικά φιλικά προς τον χρήστη. Είναι εύκολα προσβάσιμα, διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού και δεν απαιτούν περίπλοκη εφαρμογή. Στον κόσμο της αντισύλληψης, τα προφυλακτικά αποτελούν την απόλυτη ενδιάμεση λύση, παρέχοντας ταυτόχρονα ασφάλεια και οικειότητα.

Παρόλο που τα προφυλακτικά είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο αντισυλληπτικό στη Γερμανία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το σημερινό ποσοστό χρήσης είναι μόνο 53%, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω αύξηση.

Γιατί πολλοί δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά

Το πρόβλημα: Παρά τα πλεονεκτήματά τους, τα προφυλακτικά εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με επιφυλάξεις από την κοινωνία, ιδίως όσον αφορά την αντιληπτή εικόνα τους που σκοτώνει τη λαγνεία. Ορισμένοι άνδρες παραπονιούνται ακόμη και για προβλήματα στύσης. Συνήθως δεν πρόκειται για δικαιολογίες, καθώς αρκετές μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 50% των ανδρών θεωρεί ότι τα προφυλακτικά κανονικού μεγέθους δεν ταιριάζουν, δηλαδή είναι πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά.

Αν είναι πολύ χαλαρά (επηρεάζει περίπου το 10%), μπορεί να γλιστρήσουν ή να διαρρεύσουν μετά την εκσπερμάτιση. Αν είναι πολύ σφιχτά (επηρεάζει περίπου το 40%), είναι δύσκολο να ξετυλιχθούν, προκαλούν μούδιασμα και μπορεί να σκιστούν πιο εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι ένα κακώς εφαρμόζον προφυλακτικό όχι μόνο μειώνει την αίσθηση της απόλαυσης, αλλά και την ασφαλή προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

ΜΕΓΕΘΟΣ MISTER: 7 μεγέθη για μεγαλύτερη ασφάλεια και πραγματική αίσθηση

Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, το MISTER SIZE προσφέρει μια επιλογή προφυλακτικών σε επτά διαφορετικά μεγέθη, συνοδευόμενη από διάφορες μεθόδους μέτρησης για τον προσδιορισμό του σωστού μεγέθους. Η εφαρμογή μας καθιστά εύκολη την εκτίμηση του ιδανικού μεγέθους χωρίς λήψη ή εγγραφή, βοηθώντας να συνδυάσετε απολαυστικές στιγμές με αποτελεσματική αντισύλληψη. Το MISTER SIZE συμμετέχει επίσης ενεργά στη συνεργασία με κοινωνικές οργανώσεις όπως η ProFamilia και η AIDS-Hilfe για την περαιτέρω μείωση της εξάπλωσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συνιστώντας προφυλακτικά που ταιριάζουν και που αισθάνονται σωστά.

Mister Size
Περισσότερα άρθρα

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Διαβάστε τώρα

Μέθοδοι αντισύλληψης για άνδρες: Αυτές οι νέες & παλιές είναι διαθέσιμες

Διαβάστε τώρα

Αυξήστε την ισχύ ως άνθρωπος, πώς να βελτιώσετε την ισχύ σας

Διαβάστε τώρα