Skip to main content

Προβλήματα με τη στύση: λόγοι και αιτίες για τη στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική για πολλούς άνδρες. Μάθετε τι είναι η στυτική δυσλειτουργία, τι την προκαλεί, πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται, καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σε αυτό το άρθρο.

Διαβάστε το τώρα για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το θέμα.

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία (ED);

Στυτική δυσλειτουργία σημαίνει ότι ένας άνδρας δεν μπορεί να αποκτήσει στύση για αρκετούς μήνες ή δεν μπορεί να τη διατηρήσει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Συνώνυμα για τη στυτική δυσλειτουργία

 • Στυτική δυσλειτουργία
 • Διαταραχή της ισχύος
 • Ανικανότητα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανικανότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνώνυμο της στυτικής δυσλειτουργίας (impotentia coeundi) και της αδυναμίας σύλληψης (impotentia generandi ). Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να ορίζεται σε ποιο πλαίσιο σχετίζεται η ανικανότητα.

Τι προκαλεί στυτική δυσλειτουργία;

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τη στυτική δυσλειτουργία, διότι για να παραχθεί στύση πρέπει να συνεργαστούν τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και οι ορμόνες. Εάν ένα ή περισσότερα από αυτά τα πράγματα δεν λειτουργούν μαζί ή εάν επηρεάζονται από λάθος προφυλακτικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.

Πέρα από αυτό, η ψυχολογική μας κατάσταση και ο γενικότερος τρόπος ζωής μας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, διότι αν δεν είμαστε ψυχικά σε κατάσταση να νιώσουμε ευχαρίστηση, η στύση δεν θα συμβεί.

Ψυχολογικοί λόγοι για τα προβλήματα ισχύος

Οι ψυχολογικές αιτίες των προβλημάτων ισχύος μπορεί να είναι το υπερβολικό άγχος, η ανησυχία, η εσωτερική ή εξωτερική πίεση για απόδοση και ασθένειες όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Η βίωση τραυματικών και άλλων σημαντικών γεγονότων της ζωής καθώς και ο εθισμός στην πορνογραφία μπορεί επίσης να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Ειδικά σε νεότερους, κατά τα άλλα υγιείς άνδρες, αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι τα (προσωρινά) εναύσματα.

Σωματικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας

Όπως περιγράφηκε παραπάνω, υπάρχουν διάφορες σωματικές λειτουργίες που πρέπει να λειτουργήσουν προκειμένου να υπάρξει στύση. Μπορείτε να διαβάσετε για το πώς αυτές μπορεί να επηρεαστούν εδώ.

Χρόνιες ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία

Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χρόνια καρδιαγγειακή νόσος και άλλες χρόνιες ασθένειες που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία.

Αγγειακές αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας

Η αθηροσκλήρωση και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν και βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία, επειδή επηρεάζουν τη ροή του αίματος προς το μέλος.

Στυτική δυσλειτουργία που προκαλείται από ορμονικές διαταραχές

Σε αυτές περιλαμβάνονται η ανεπάρκεια τεστοστερόνης, οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η υπερπρολακτιναιμία και άλλα ορμονικά προβλήματα.

Νευρολογικές αιτίες στυτικής δυσλειτουργίας

Εάν διαταραχθούν οι νευρικές οδοί και η μετάδοση πληροφοριών προς ή από τον εγκέφαλο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία. Τα αίτια αυτού μπορεί να περιλαμβάνουν σκλήρυνση κατά πλάκας ή διαβητική νευροπάθεια.

Άλλες ασθένειες και προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία

Εκτός από τις ασθένειες, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επίσης να προκληθεί από μια σειρά άλλων παραγόντων. Αυτές περιλαμβάνουν αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση στην πύελο, διευρυμένο προστάτη ή τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης.

Ακόμα και η παρατεταμένη πίεση στα νεύρα και τα αγγεία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως μπορεί να συμβεί κατά την οδήγηση ποδηλάτου για εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.

Ανικανότητα λόγω φαρμακευτικής αγωγής

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, τα αντιυπερτασικά, ορισμένα διουρητικά και αντιανδρογόνα καθώς και διάφορα ψυχοτρόπα φάρμακα.

Η διευκρίνιση με το γιατρό ή μια ματιά στο ένθετο συσκευασίας μπορεί να παράσχει πληροφορίες εδώ.

Στυτική δυσλειτουργία λόγω προφυλακτικών

Μια άλλη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας που συχνά αγνοείται είναι το λάθος μέγεθος προφυλακτικού. Τα πολύ μικρά προφυλακτικά όχι μόνο αισθάνονται πολύ άβολα, αλλά εμποδίζουν επίσης τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει γρήγορη απώλεια της στύσης.

Επιπλέον, το λάθος μέγεθος προφυλακτικού μπορεί επίσης να προκαλέσει το γρηγορότερο σπάσιμο των προφυλακτικών, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και εξάπλωση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό μέγεθος προφυλακτικού.

Επίδραση του τρόπου ζωής στην ισχύ

Εκτός από όλα τα σημεία που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο γενικός τρόπος ζωής σας έχει επίσης μεγάλη επιρροή στην ισχύ σας. Η πολύ λίγη σωματική άσκηση, η κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ, το πολύ γρήγορο φαγητό ή γενικά τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, η έλλειψη ισορροπίας στην εργασία και η γενική δυσαρέσκεια με τη ζωή σας μπορούν να επηρεάσουν την ισχύ σας.

Επομένως, η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι ευεργετική με πολλούς τρόπους.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες τροφές που πιστεύεται ότι προάγουν τη φυσική παραγωγή τεστοστερόνης και επομένως την ισχύ, διαβάστε περισσότερα για αυτές εδώ.

Πώς διαγιγνώσκεται η στυτική δυσλειτουργία;

Εάν δεν έχετε στύση για αρκετούς μήνες ή δεν μπορείτε να τη διατηρήσετε για αρκετή ώρα, αξίζει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διάγνωσης της στυτικής δυσλειτουργίας και άλλων πιθανών αιτιών. Ο γιατρός θα εξετάσει το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σας, θα κάνει εξετάσεις αίματος και θα σας κάνει γενικές ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή σας και άλλα συμπτώματα.

Έτσι θα διευκρινίσει στη συνέχεια αν προηγούμενες ασθένειες, τραυματισμοί, εγχειρήσεις, φαρμακευτική αγωγή ή άλλες συνθήκες ζωής ευθύνονται για τη στυτική δυσλειτουργία.

Σε μια εξέταση αίματος, για παράδειγμα, μετράται το επίπεδο τεστοστερόνης για να αποκλειστεί μια ορμονική διαταραχή. Επιπλέον, μπορούν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξετάσεις για να εξεταστούν πιθανές νευρικές βλάβες ή η λειτουργία του στυτικού ιστού. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται αδύναμα ηλεκτρικά ερεθίσματα ή δοκιμασίες ένεσης.

Σε ένα εργαστήριο ύπνου μπορούν επίσης να μετρηθούν οι αυθόρμητες νυχτερινές στύσεις. Εάν όλες οι φυσικές εξετάσεις είναι αμελητέες, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ψυχολογικά αίτια για τα προβλήματα ισχύος.

Ένας σημαντικός δείκτης: προβλήματα στύσης και υγεία της καρδιάς

Λιγότερο γνωστή, αλλά ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο της έρευνας για την υγεία, είναι η σχέση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και της υγείας της καρδιάς των ανδρών. Οι έρευνες, ιδίως μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, έχουν δείξει μια σαφή σύνδεση μεταξύ της στυτικής δυσλειτουργίας και του αυξημένου κινδύνου καρδιακών προσβολών. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί επομένως να θεωρηθεί ως ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανή καρδιαγγειακή νόσο.

Για τους άνδρες, αυτό σημαίνει ότι η επίμονη στυτική δυσλειτουργία (για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών) δεν αποτελεί μόνο ένδειξη πιθανών αγγειακών προβλημάτων, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία ανησυχίας για την υγεία της καρδιάς. Συνιστάται στους άνδρες με επίμονα προβλήματα στύσης να αναζητούν ιατρική συμβουλή, όχι μόνο για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας, αλλά και για την παρακολούθηση και την προστασία της υγείας της καρδιάς σε πρώιμο στάδιο. Μια επίσκεψη στον ουρολόγο και, εάν είναι απαραίτητο, μια εξέταση της ροής του αίματος στο πέος μπορεί να είναι σημαντικά βήματα τόσο για τη διευκρίνιση των αιτιών των προβλημάτων στύσης όσο και για τον έλεγχο της υγείας της καρδιάς.

Οι πληροφορίες αυτές συμβάλλουν στην κατανόηση της πολυπλοκότητας και της διασύνδεσης της ανδρικής υγείας και υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης στη διάγνωση και τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Πώς αντιμετωπίζονται οι στυτικές δυσλειτουργίες;

Ο τρόπος αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται πάντα από την υποκείμενη αιτία. Εάν υπάρχουν ψυχολογικά αίτια για τη διαταραχή, για παράδειγμα, οι επισκέψεις σε ψυχίατρο ή οι αλλαγές στο γενικότερο τρόπο ζωής μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Εάν υπάρχουν σωματικά αίτια για τη διαταραχή στύσης, τότε υπάρχουν διάφορες μέθοδοι θεραπείας. Αυτές περιλαμβάνουν τη θεραπεία με:

 • Φαρμακευτική αγωγή, όπως τεστοστερόνη, Viagra ή θεραπεία αυτόματης έγχυσης.
 • Την επιλογή άλλων φαρμάκων, για τις υπάρχουσες παθήσεις
 • Μηχανικά βοηθήματα, όπως οι αντλίες κενού ή η εμφύτευση μαξιλαριών σιλικόνης
 • Ιατρικές σέλες για άτομα που κάνουν πολύ ποδήλατο
 • Εκπαίδευση του πυελικού εδάφους
 • Δίαιτες που ενισχύουν την ισχύ και την τεστοστερόνη
 • Μέτρα για την απεξάρτηση από το τσιγάρο, το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά
 • Προγράμματα για τη βελτίωση των αθλητικών και πνευματικών επιδόσεων, καθώς και των διατροφικών συνηθειών ή τη μείωση του στρες
 • Θεραπεία με κρουστικά κύματα για τη βελτίωση της ροής του αίματος με στοχευμένο τρόπο

Πώς μπορεί να προληφθεί η στυτική δυσλειτουργία;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφύγετε τη στυτική δυσλειτουργία είναι να ακολουθείτε έναν υγιεινό, ισορροπημένο τρόπο ζωής. Όσο πιο υγιές είναι το σώμα και το μυαλό σας, τόσο καλύτερο είναι για τη ζωή σας συνολικά και, φυσικά, για τη δυναμική σας.

Βεβαιωθείτε ότι γυμνάζεστε και κοιμάστε αρκετά, τρώτε άφθονα πλήρη, φυσικά τρόφιμα και κρατήστε το άγχος στο ελάχιστο. Αποφύγετε τη χρήση ναρκωτικών και άλλων τοξικών ουσιών, όπως το αλκοόλ ή το τσιγάρο, και περιορίστε την κατανάλωση πορνογραφίας.

Πώς μπορούν οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία να κάνουν σεξ;

Η ύπαρξη στύσης για το σεξ μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά δεν είναι απαραίτητα απαραίτητη για να απολαμβάνουν οι άνδρες μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να ζήσουν τη σεξουαλικότητα και το σεξ οι άνδρες με διαταραχές στύσης.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς και όμορφους τρόπους είναι το αργό σεξ. Για το αργό σεξ, η στύση δεν είναι απαραίτητη και επιπλέον βοηθάει στο να εξοριστεί το κυνήγι του οργασμού από την κρεβατοκάμαρα. Γι' αυτό και είναι εξαιρετικό και για άνδρες χωρίς στυτική δυσλειτουργία.

Επιπλέον, η σεξοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις σωστές προσδοκίες και έτσι να ανοίξει ο χώρος για ένα νέο είδος σεξουαλικής ζωής.

Συμπέρασμα - λόγοι και αιτίες για τη στυτική δυσλειτουργία

Οι λόγοι για τη στυτική δυσλειτουργία είναι τόσο πολυάριθμοι όσο και οι εμπειρίες που μπορεί να έχουμε στην ίδια τη ζωή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ολόκληρο το νευρικό και αγγειακό σύστημα καθώς και η γενική μας υγεία και η ψυχολογική μας κατάσταση παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ακόμη και αν τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας δεν είναι πάντα υπό τον έλεγχό μας, μπορούμε να συμβάλλουμε ενεργά στην πρόληψη της στυτικής δυσλειτουργίας, ακολουθώντας έναν όσο το δυνατόν πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί καλά σήμερα και ακόμη και με τις διαταραχές, μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή είναι δυνατή για τους άνδρες που πάσχουν.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να αυξήσετε και να βελτιώσετε τη δύναμή σας ως άνδρας, έχουμε γράψει ένα λεπτομερές άρθρο για το θέμα.

Αύξηση της ισχύος ως άνδρας

Mister Size
Περισσότερα άρθρα

Το καλό σεξ δεν χρειάζεται να είναι τέλειο

Διαβάστε τώρα

Το χάπι - πραγματικά ο σωστός τρόπος για να επιτευχθεί η ισότητα στο σεξ;

Διαβάστε τώρα

Προφυλακτικά και λιπαντικό - ώστε το σεξ να πηγαίνει ρολόι

Διαβάστε τώρα